Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Resandet till USA minskar

Resebokningarna till USA minskade med 6,5 procent i månadsskiftet januari-februari jämfört med samma tid i fjol, enligt reseanalysföretaget Forward Keys.

Ankommande resenärer vid flygplatsen Logan i Boston, USA. Foto: WikiCommon-kredit-hildgrim
Ankommande resenärer vid flygplatsen Logan i Boston, USA. Foto: WikiCommon-kredit-hildgrim
Publicerad av
Markku Björkman - 09 feb 2017

Resebokningarna till USA minskade med 6,5 procent i månadsskiftet januari-februari jämfört med samma tid i fjol. Enligt en rapport från företaget Forward Keys som gör reseanalyser beror minskningen delvis på president Donald Trumps beslut att införa ett reseförbud för medborgare i sju muslimska länder.

Men enligt rapporten har förbudet också påverkat resandet bland medborgare i andra länder. Resebokningarna från södra Europa samt från Asien och Stilla havs-området har minskat med cirka 14 procent. I Nordeuropa minskade de med 6,6 procent.

– Data tvingar en att dra slutsatsen att Donald Trumps förbud omedelbart medförde en betydande minskning i resebokningarna till USA och en omedelbar inverkan på resandet i framtiden, säger Forward Keys vd Olivier Jager i rapporten.

Uppgifterna i rapporten täcker ett sampel från åtta dagar i månadsskiftet januari-februari.

President Trump undertecknade inreseförbudet den 27 januari. En federal domare stoppade förbudet på fredagen förra veckan. Förbudet gäller Iran, Irak, Jemen, Syrien, Libyen, Somalia och Sudan. Enligt rapporten minskade resenärerna från dessa länder med 80 procent mellan den 28 januari och den 4 februari jämfört med samma tid i fjol.

Annons