Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, apr, 27 2018
Senaste Nytt

Allt fler använder bälte på expressbussar

83 procent av resenärerna använder alltid bältet på expressbussen. Och trenden är positiv. Motsvarande siffra förra året var 78 procent och året innan dess 66 procent. Det är dock fortfarande betydligt vanligare att använda bältet i bilen än i bussen. Det visar Swebus årliga undersökning om resenärers användning av bältet på expressbussen. 

Foto: Swebus
Foto: Swebus
Publicerad av
Christer Wiik - 10 feb 2017

Expressbussföretaget Swebus har för tredje året i rad kartlagt bältesvanorna bland resenärerna genom en enkätundersökning. Undersökningen görs i syfte att uppmärksamma bältesanvändningen som en viktig säkerhetsfråga och på sikt öka användningen av säkerhetsbälte ombord. Sedan 1 januari 1999 är det lag att använda bältet under hela färden, om bussen är utrustad med säkerhetsbälten. Och alla Swebus bussar är utrustade med bälten.

Årets undersökning visar att bältesanvändningen på expressbussen utvecklas positivt. 83 procent svarar att de alltid använder bältet. Förra året var motsvarande siffra 78 procent och 66 procent år 2015. Enbart 4 procent svarar att de aldrig använder bältet på bussen medan 13 procent uppger att de använder bältet ibland. Resultatet kan jämföras med att 97 procent alltid använder bältet i bilen.

– Vi är nöjda med att bältesanvändningen ökar, men vårt mål är att det ska bli lika självklart att knäppa på sig bältet i bussen som det är i bilen, säger Patrik Wadenhed, trafikchef på Swebus. Att bältesanvändningen ökar tror vi beror på att vi som bussbolag aktivt arbetar med att påminna resenärerna. Vi har dekaler och lysande skyltar med uppmaningar att sätta på sig bältet ombord och våra förare informerar i högtalarna.

Undersökningen visar att under samma period som bältesanvändningen har ökat, så är det också fler resenärer som uppfattar förarens information om bältena ombord. Totalt svarar 93 procent att de hört föraren informera om att det finns bälten ombord och att det är lag på att använda dem. Det kan jämföras med 89 procent förra året och 84 procent år 2015.

– Jag påminner alla resenärer om bältet, antingen via mikrofonen till alla eller till var och en när de kliver på, säger Jonathan Karlsson, förare hos Swebus sedan 17 år. Och jag hör direkt att alla börjar spänna fast sig efter jag avslutat min korta presentation. På så vis drar de som tar på sig bältet med sig andra att göra samma sak, det är bra.

Bältesanvändningen är något högre bland kvinnor än bland män. Slarvet med att spänna fast sig minskar med ökande ålder. Det vanligaste orsaken till att man inte sätter på sig bältet är att det är bekvämare att sitta utan bältet. Andra vanliga orsaker är att man glömmer bort och av gammal vana låter bli.

Fakta om undersökningen: 
Totalt svarade 1778 resenärer i åldrarna 16–79 år på enkäten. Undersökningen genomfördes som en webbenkät bland Swebus resenärer ombord på bussarna och via e-postutskick från och med den 22 december 2016 till och med den 27 januari 2017. 
Källa: Swebus

Annons

-Continentals vision av framtidens lagerhallar, som kommer att vara helt automatiserade, sammankopplade och flexibelt anpassade efter kundernas behov. I enskilda fall använder man redan automatiserade industrifordon, intelligenta truckar och autonoma transportrobotar. Foto: Continental AG
-Continentals vision av framtidens lagerhallar, som kommer att vara helt automatiserade, sammankopplade och flexibelt anpassade efter kundernas behov. I enskilda fall använder man redan automatiserade industrifordon, intelligenta truckar och autonoma transportrobotar. Foto: Continental AG

Hannovermässan: Smarta paketcentraler, transportrobotar och sensorer i däck

"Continental - digital mångsysslare"

På världens största industrimässa fokuserade teknikföretaget Continental på de utmaningar som väntar...