Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, apr, 27 2018
Senaste Nytt

Cowi får ansvar för tillsyn över Afrikas längsta hängbro

Publicerad av
Christer Wiik - 13 jan 2017

Mozambiques regering har anlitat Cowi som teknisk rådgivare i det största infrastrukturprojekt som landet genomfört sedan det blev självständigt år 1975. Projektet omfattar Afrikas största hängbro och ett 190 kilometer långt tillhörande vägsystem.

När stålbron står klar 2017 kommer den att vara Afrikas längsta hängbro, med ett spann på 680 meter. Den kommer att utgöra den första delen av en 109 kilometer lång väg som förbinder huvudstaden Maputo med den sydafrikanska gränsen. Cowi ska hjälpa myndigheterna i Mozambique att säkerställa att alla leveranser uppfyller internationella standarder.

Projektet kommer att säkerställa en sammanhängande rutt för pendlare och förväntas förkorta restiden betydligt. Idag tar det upp till sex timmar att lägga de oländiga vägarna bakom sig i en fyrhjuling. Resan över Maputo-bukten sker idag med en åldrande färjeflotta, som varken är utrustad med flytvästar eller annan säkerhetsutrustning. Det tar mellan en halv och en timme att korsa bukten, beroende på hur många passagerare som är med.

När förbindelsen står färdig kommer den att skapa många lokala arbetstillfällen och öka handel och turism i området. Det förväntas också att befolkningsmängden i Katembe-området mellan Maputo och Sydafrika kommer att öka från 20 000 till 40 000 inom de närmaste två-tre decennierna på grund av den förbättrade infrastrukturen.

Med ett beräknat värde på strax över 670 miljoner euro representerar bron och det nya vägsystemet det största infrastrukturprojektet i landet sedan det blev självständigt år 1975. Projektet finansieras av Export-Import Bank of China och Mozambiques regering, och det genomförs av China Road and Bridge Corporation.

– Vi är otroligt stolta över att ha vunnit kontraktet. Cowi har i många år arbetat på infrastrukturprojekt i Afrika, och detta projekt är ännu ett i raden av uppdrag på den afrikanska kontinenten. Katembe-bron är utan tvekan ett ytterst prestigefullt projekt, inte bara för Mozambique utan för hela Afrika, säger Henrik Andersen, divisionschef för Bridge International på Cowi.

Cowis kontor i Mozambique, som är ett av många Cowi-kontor i Afrika, har varit avgörande för att vinna kontraktet.

– Vi betraktar Afrika som en viktig del av vår marknad och med det ökande behovet av infrastruktur förväntar vi oss att vinna fler broprojekt i regionen under de kommande åren, avrundar Henrik Andersen.

 

Annons

-Continentals vision av framtidens lagerhallar, som kommer att vara helt automatiserade, sammankopplade och flexibelt anpassade efter kundernas behov. I enskilda fall använder man redan automatiserade industrifordon, intelligenta truckar och autonoma transportrobotar. Foto: Continental AG
-Continentals vision av framtidens lagerhallar, som kommer att vara helt automatiserade, sammankopplade och flexibelt anpassade efter kundernas behov. I enskilda fall använder man redan automatiserade industrifordon, intelligenta truckar och autonoma transportrobotar. Foto: Continental AG

Hannovermässan: Smarta paketcentraler, transportrobotar och sensorer i däck

"Continental - digital mångsysslare"

På världens största industrimässa fokuserade teknikföretaget Continental på de utmaningar som väntar...