Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, nov, 13 2018
Senaste Nytt

Rekordmånga passerade Öresundsbron

Publicerad av
Sanna Kesselfors - 10 jan 2017

Efter en första  summering av trafikstatistiken för hela året 2016 kan Øresundsbro Konsortiet konstatera  att ett nytt rekord har slagits. 7.424.000 motorfordon passerade bron under året, inklusive skottdagen 29 februari.Förra rekordet var från 2009 och var 7.104.000 motorfordon, skriver Øresundsbro Konsortiet i ett pressmeddelande. 

 

Det är Fritidstrafiken som är den största kategorin som passerar och är också den trafik som ökar mest. Det märktes inte minst i årets slutskede. Den 23 december till 26 december passerade 49.814 personbilar bron. 2015 passerade 47.014 personbilar under samma datum. Det är en ökning med 2.800 personbilar (6 procent).

- Både svenskar och danskar åker alltmer över bron på sin fritid. Den senaste tiden har den försvagade svenska kronan gjort Sverige billigare för danskarna. Många danskar valde att göra sin julshopping i Sverige, säger Fredrik Jenfjord, chef Försäljning & Marknad vid Øresundsbro Konsortiet i pressmeddelandet.

Gränskontrollerna, som gjort det besvärligare för tågresenärerna, spelar också in. Även om Konsortiet sett en stark ökning av fritidstrafiken under flera år, även före kontrollerna, så kan det inte uteslutas att fritidsresenärer under 2016 valt bil framför tåg av det skälet, menar Fredrik Jenfjord.

I slutet av januari 2017 offentliggör konsortiet siffror för samtliga kategorier Fritid, Pendling och Business, i samband med Årsredovisningen 2016.

Annons

Annons

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...