Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, apr, 27 2018
Senaste Nytt

Autolivs visar senaste lösningarna inom aktiv säkerhet

Foto: Autoliv
Foto: Autoliv
Publicerad av
Christer Wiik - 15 dec 2016

Det svenska bilsäkerhetsföretaget Autoliv deltar på CES i Las Vegas, som öppnar den 4 januari 2017. CES är en utmärkt möjlighet för att visa innovationer, teknologier och elektroniklösningar till fordonsindustrin, vilka i framtiden kommer leda till självkörande bilar. 

- Att rädda liv har varit Autolivs ledstjärna ända sedan grundandet för drygt 60 år sedan, säger Jan Carlson, ordförande, koncernchef och vd för Autoliv.- Idag går vi oss från att skydda fordonets passagerare till att förebygga olyckor. Då närmare 90 procent av alla olyckor beror på den mänskliga faktorn, går vi mot att förebygga olyckor med hjälp av aktiva säkerhetslösningar, avancerade system för fordonsassistans, fordon med starkt inslag av automatisering och sedermera helt självkörande bilar.

Autolivs lösningar som visas på CES 2017: Autolivs forskningsfordon, LIV På CES visas för första gången Autolivs forskningsplattform som utvecklats för att stödja samarbetet och ge delad kontroll, mellan föraren och fordonen. I demonstrationsbilen, som är utrustad med teknologier som Autoliv tillhandahåller idag, kopplas fordonet samman med en central, elektronisk kontrollenhet (ECU) som tolkar omgivande data och förarens beteende samtidigt som den kommunicerar med föraren. 

Mono Vison, Stereo Vision, Night Vision  Autolivs algoritmer stödjer anpassnings- och skalbara kamerabaserade lösningar för körning både dag- och nattetid.  Med monovision erbjuds både föraren och omgivande trafikanter ökad säkerhet, då kollisioner undviks även om föraren blir distraherad. Stereovision kan upptäcka klassificerade objekt (såsom gångtrafikanter, bilar och lastbilar), vägmarkeringar, trafikmärken och vägkanter. Nightvision ser objekt i mörker, genom rök, dimma och i motljus. Tekniken baserar sig på infraröd teknologi vilket innebär att sensorerna inte påverkas av ljus, så att föraren kan se klart trots motljus, både från mötande fordon och lågt liggande sol. Även djur upptäcks med detta revolutionerande säkerhetssystem.  Radar och sensorer  Som leverantör av radarsystem till fordonsindustrin, med ungefär 7 miljoner sensorer som levererats under 2016, erbjuder Autoliv radar med hög upplösning. Dessa motsvarar de ständigt ökande kraven som ställs i NCAPs globala 5-stjärniga säkerhetskrav och stödjer automatiserad körning. Familjen med 77GHz radar utökas från hörn till att även se framåt och den starkt innovativa satellit-baserade radarn gör det nu möjligt att upptäcka objekt runt hela fordonet.  System för automatiserad nödbromsning (AEB)  Med information från både radar och kameror säkerställs högt förtroende för inbromsningen, information som enbart är kamerabaserad kan användas för att bromsa för oskyddade trafikanter. 

Annons

-Continentals vision av framtidens lagerhallar, som kommer att vara helt automatiserade, sammankopplade och flexibelt anpassade efter kundernas behov. I enskilda fall använder man redan automatiserade industrifordon, intelligenta truckar och autonoma transportrobotar. Foto: Continental AG
-Continentals vision av framtidens lagerhallar, som kommer att vara helt automatiserade, sammankopplade och flexibelt anpassade efter kundernas behov. I enskilda fall använder man redan automatiserade industrifordon, intelligenta truckar och autonoma transportrobotar. Foto: Continental AG

Hannovermässan: Smarta paketcentraler, transportrobotar och sensorer i däck

"Continental - digital mångsysslare"

På världens största industrimässa fokuserade teknikföretaget Continental på de utmaningar som väntar...