Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 25 2017
Senaste Nytt

Telia levererar optiskt nätverk till Facebook

Bild: Sweco
Bild: Sweco
Publicerad av
Tommy Ekholm - 14 maj 2012

500 Gbit/s finns i det optiska nätverk som Telia Sonera International Carrier kommer att leverera till Facebook. Nätet ger Facebook anslutningar mellan internetknutpunkter i europeiska städer och deras nyligen etablerade datacenter i Luleå.

Facebook har valt Telia Sonera International Carrier för att bygga och driva deras nya paneuropeiska optiska nätverk. Nätet med implementeras via Telias fiberoptiska infrastruktur och skalas från en inledande kapacitet på 500 Gbit/s till flera Tbit/s.

Världens största bibliotek, US Library of Congress, innehåller 32 miljoner böcker, 61 miljoner manuskript och 14 miljoner bilder, vilket i digital form motsvarar ca 295 Tb data. Med en kapacitet på 500 Gbit/s skulle man kunna ladda ner hela biblioteket på knappt tio minuter.

– Vi är naturligtvis mycket stolta och glada över att ha fått förtroendet av Facebook att både bygga och driva en så kritisk del av deras nätverksinfrastruktur. Tack vare de möjligheter som skapas med fiber kan vi vara med och skapa innovativa kommunikationslösningar för hela samhället, säger Erik Hallberg, vd för Telia Sonera International Carrier.