Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 20 2018
Senaste Nytt

Solaris får finsk bussorder

Foto: Solaris
Foto: Solaris
Publicerad av
Tommy Ekholm - 20 apr 2012

Solaris har fått sin första order från Finland. Två Urbino hybridbussar kommer att levereras till Tampereen Kaupunkiliikenne (TKL), i finska Tammerfors, i slutet av året.

Solaris arbetar tillsammans med Valmet Automotive för att stärka bolaget på den finländska marknaden. Bara två månader efter starten av samarbetet har TKL köpt in två Solaris Urbino Hybridbussar, utrustade med parallella hybridsystem. Bussarna kommer att gå TKL flotta före slutet av året.

Hybridbussarna som Solaris levererar till Tammerfors kombinerar en 44 kW elmotor med en dieselmotor som uppfyller EEV-normen. Kraften överförs via en sexväxlad automatisk växellåda. Energi som återhämtas under inbromsning lagras ombord i litium-jon-batterier och används för efterföljande acceleration.

I Tammerfors kör kommunalt ägda TKL 30 busslinjer med en flotta på 135 bussar.

 

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...

Annons

Annons