Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 20 2018
Senaste Nytt

Posten Logistik först ut med hybridlastbilar

Foto: Volvo
Foto: Volvo
Publicerad av
Tommy Ekholm - 20 mar 2012

Posten Logistik är först ut bland logistikleverantörerna att använda hybridlastbilar i distributionen av paket och pall. Lastbilarna, som är de första serietillverkade i sitt slag för tung lastbilstrafik, drivs med el och diesel.

Hybridlastbilarna som levereras av Volvo kommer i ett första skede att leverera pall och paket i Göteborg och Stockholm. De drivs med dieselmotor och elmotor, var för sig eller tillsammans. Enligt tillverkaren minskar bränsleförbrukningen och koloxidutsläppen med upp till 30 procent. Bilen har också en lägre bullernivå än en normal lastbil vilket gör den ändamålsenlig för distribution i tätorter.

Posten har idag Sveriges största elfordonspark. Bara i brevverksamheten finns över 3 200 elfordon i form av elmopeder, elcyklar och mindre bilar, så kallade club cars.

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...

Annons

Annons