Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jan, 16 2018
Senaste Nytt

AGA levererar LNG till Viking Line

Viking Lines NB 1376. Bild: Viking Line
Viking Lines NB 1376. Bild: Viking Line
Publicerad av
Tommy Ekholm - 21 feb 2012

Viking Line har tecknat avtal med AGA Gas gällande leverans av flytande naturgas, LNG, till Viking Lines nya passagerarfartyg, som ska tas i drift under 2013.

Viking Lines nya fartyg med projektnummer ”NB 1376” kommer att trafikera på rutten Stockholm-Åland-Åbo från och med januari 2013. Fartyget, som byggs på STX Europes varv i Åbo, blir Viking Lines största fartyg och kommer att drivas av LNG. Den flytande gasen förvaras i specialbyggda behållare utomhus i fartygets akter och har en temperatur på cirka -150 grader då det bunkras och förvaras ombord.

– Samarbetet mellan AGA och Viking Line innebär att riktlinjer för hanteringen av ett nytt bränsle tas fram. Detta banar väg för en ny infrastruktur för den svenska sjöfarten där LNG är av stor framtida betydelse, säger Mikael Backman, vd förViking Line.

LNG varken innehåller svavel eller tungmetaller reduceras koldioxidutsläppen vid användning med 20–30 procent jämfört med olja. LNG tillmötesgår IMO:s (International Maritime Organization) kommande direktiv att svavelinnehåll i fartygsbränsle inte får överstiga 0,1 viktprocent från och med den 1 januari 2015.

Annons