Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Nytt biljettsystem i Köpenhamns kollektivtrafik

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 jun 2010

Unwire ska leverera världens mest avancerade betalningssystem till trafikbolagen i Köpenhamnsområdet. Systemet kan bli rikstäckande inom en överskådlig framtid.

Alla som reser med buss, tunnelbana, pendeltåg och regionaltåg i Köpenhamnsområdet kommer att få ännu fler möjligheter att köpa biljetterna via mobiltelefonen. Trafikbolagen DSB, Metroselskabet, Movia och DSBFirst har sedan januari 2009 genomfört ett lyckat pilotprojekt med sms-biljetter. Nu blir systemet permanent och utökas i oktober med ett antal extrafunktioner.

Tekniken har utvecklats och levererats av det danska företaget Unwire som kommer att stå för tekniken i det slutgiltiga projektet. Erfarenheterna av pilotprojektet ska utnyttjas för att förbättra tekniken ytterligare för resenärerna. De kommer bland annat att kunna betala biljetten med kreditkort, via mobiltelefon eller låta trafikbolaget dra beloppet direkt från resenärens bankkonto.

– Pilotprojektet gick bra och vi uppnådde vår ekonomiska målsättning. Införandet av sms-biljetter har tagit lite längre tid än vi räknade med, men med den nya tekniken blir det ännu lättare att betala via mobilen. Vi ser många möjligheter att göra det mer lockande att resa kollektivt, säger försäljningschef Niklas Marschall, DSB S-tog.

– Den färdiga lösningen innebär att andra trafikbolag kan gå med – och till rimliga priser. Därför kan systemet bli rikstäckande inom en överskådlig framtid. Allt som gäller sms-biljetter och elektronisk kundservice är ett strategiskt viktigt område för DSB, säger Niklas Marschal.

Den nya lösningen ska göra det möjligt att lansera mobilbiljettsystemet på många andra platser än bara i Köpenhamnsområdet.– Det har redan visats stort intresse från andra europeiska trafikbolag. Och eftersom lösningen kan anpassas från de allra minsta till de allra största trafikbolagen ligger världen för våra fötter. De tjänster som ett trafikbolag erbjuder varierar inte särskilt mycket från land till land, säger Peter Bredgaard, vd för Unwire.

Annons