Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 16 2019
Senaste Nytt

Dong bygger etanolanläggning

Publicerad av
Redaktionen - 09 jan 2008

Företaget har fått 22,5 miljoner danska kronor i bidrag av Energistyrelsen för att bygga den stora demonstrationsanläggningen. Pengarna kommer från det så kallade EFP-programmet som ska främja forskning och teknologisk utveckling inom energiområdet.

Dong Energy har arbetat i tio år med att utveckla en ny teknologi för produktion av bioetanol baserad på halm och annan biomassa. Resultatet av det arbetet är nu klart att visa upp i stor skala.

– Vi glädjer oss över stödet från energiforskningspengarna och sätter nu igång med projekteringen. Anläggningen innehåller stora framtidsmöjligheter och vi planerar att starta driften under 2009, säger Dong Energys vd Anders Eldrup, i ett pressmeddelande.

Anläggningen ska producera 17 600 kubikmeter bioetanol, 24 000 ton djurfoder och 10 500 ton fast biobränsle per år baserat på 30 000 ton halm och lika mycket fodervete.

Dong Energy räknar med att få avsättning för bioetanolen till Statoils raffinaderi i Kalundborg där den ska blandas upp med bensin. Det fasta biobränslet ska användas till att producera el och värme som kan användas i anläggningen för bioetanol. Genom detta blir anläggningen självförsörjande när det gäller energi.

- Med vår teknologi bidrar vi till att transportsektorn i högre grad kan involveras i den lösningen, säger Dong Energys vd Anders Eldrup.

Annons

Annons

Annons