Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, dec, 10 2018
Senaste Nytt

”Riksdagsbeslut gynnar oseriösa företag”

Foto: Taxi Stockholm
Foto: Taxi Stockholm
Publicerad av
Christer Wiik - 01 dec 2016

Nyligen sa riksdagen nej till regeringsförslag om bättre villkor för de anställda i offentlig upphandling. Taxi Stockholms ordförande Dimitrios Faniadis kommenterar konsekvenserna för svenska taxichaufförer.

Den 30 november röstade riksdagen ner förslagen om kollektivavtal, arbetstidsregleringar, semester och andra villkor för anställda i offentlig upphandling. Konsekvensen kommer att bli att marknaderna för offentligt upphandlade tjänster ännu mer tas över av oseriösa företag som gör vinster på lönedumpning och oskäliga villkor.

I den verksamhet som vunnit upphandlingen av färdtjänst i Stockholms läns landsting vittnar anställda förare om och om igen om orimligt låg lön för att utföra färdtjänstkörningarna och de kan inte välja bort dem utan att bli uteslutna från andra körningar, vilket gör att de tvingas arbeta för villkor som alla kan vara överens om är helt orimliga.

Kvaliteten på servicen påverkas av detta. När upphandling sker till så lågt pris blir konsekvenserna också en tidspress och inkomsten för en körning blir så låg att chauffören behöver arbeta långa arbetsdagar och arbetsveckor. Det gör att säkerheten och möjligheten att ge till exempel skolbarn, äldre och personer med funktionshinder en värdig och bra färdtjänstservice påverkas.

Dimitrios Faniadis är styrelseordförande i Taxi Stockholm:- Vi är många inom branschen som är överens om att nuvarande system är ohållbart. Det vi kan hoppas nu är att regeringen återkommer med ett förslag som åtminstone hjälper mot de värsta problemen, att de går tillbaka till ritbordet och återkommer med nya lösningar. Som det är nu riskerar riksdagens beslut att ge klartecken för landsting och kommuner att välja billiga anbudsgivare som inte kan garantera trygghet och hållbarhet vare sig för dem som ska använda servicen eller dem som ska leverera den.

 

Annons

Annons

Annons