Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, mar, 23 2019
Senaste Nytt

Trump saknar kvalificerade byggnadsarbetare

Byggnadsarbetare i USA. Foto: Wikipedia, Corkman1345
Byggnadsarbetare i USA. Foto: Wikipedia, Corkman1345
Publicerad av
Markku Björkman - 18 nov 2016

Trump vill satsa hundratals miljarder dollar i förnyelsen av den amerikanska infrastrukturen och enligt honom ska det gå utan nya lån. Men det finns ett frågetecken bakom Trumps plan i form av brist på kvalificerade byggnadsarbetare, rapporterar amerikanska tv-sändaren CNBC.

Att förnya den nedgångna amerikanska infrastrukturen var ett av Trumps främsta löften under valrörelsen och han har bekräftat det ett antal gånger även efter valet. Den nyvalde presidenten har många djärva projekt i sikte. Och Skanska är ett av de företag som gynnas av Trumps planer om dessa blir verklighet.

Under årets nio första månader svarade Skanskas amerikanska divisioner USA Building och USA Civil tillsammans för omkring 40 procent av omsättningen inom Skanskas hela byggverksamhet. Skanska bedriver även utvecklingsverksamhet inom kommersiella fastigheter samt infrastrukturprojekt i USA. I samband med rapporten för det tredje kvartalet sade Skanskas vd Johan Karlström att det primärt är i USA som det finns en marknad för infrastrukturprojekt. Uppenbarligen har åtminstone Skanska tillgång till kvalificerad arbetskraft.

Trumps favoritämne är en omfattande upprustning av den krisdrabbade amerikanska infrastrukturen med hjälp av ett storskaligt strukturprogram, ett slags ”New Deal” enligt det stimulansprojekt, som president Roosevelt startade på 1930-talet. Broar, vägar och skolor kommer att saneras. Statsskulden skall dock inte belastas. Trump räknar med att finansieringen sköts av privata investerare. I sitt segertal sade han:

- Vi kommer att rusta upp våra innerstäder, liksom våra motorvägar, tunnlar, skolor och sjukhus. Därigenom skapas miljontals arbetstillfällen.

CNBC tvivlar dock på att detta kolossala projekt kan genomföras utan någon ny skuldsättning. Ett ännu svårare problem enligt nyhetssändaren utgör emellertid bristen på utbildade byggnadsarbetare. För byggföretag, som är specialiserade på storstädernas höghusprojekt har det alltid funnits tillräckligt med arbetskraft, men för komplicerade tunnel- och brobyggen kommer det enligt CNBC att bli svårt att hitta tillräckligt med kvalificerad arbetskraft.

Medan den amerikanska arbetslösheten minskar, letar många företag inom byggbranschen byggnadsarbetare med ljus och lykta. Det är inte ovanligt att arbetslösa elektroingenjörer, som inte vill flytta för jobb i någon annanstans, hellre väljer att dra elledningar i hemortens dåligt betalda villaområden.

Det finns cirka 221 000 lediga byggarbetarjobb i USA enligt CNBC, med hänvisning till den senaste arbetsmarknadsstatistiken. De flesta kräver dock kvalifikation. Antalet lediga arbetsplatser inom byggbranschen har till och med fyrdubblats sedan 2012. Särskilt i sydstater och i Mellanvästern har företagen enligt en branschundersökning, ändå svårt att hitta kvalificerad personal bland alla arbetssökande. 

Annons

Annons

Annons