Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, feb, 17 2019
Senaste Nytt

Load Up North lockade till sig ungdomarna

Foto: Nolia
Foto: Nolia
Publicerad av
Christer Wiik - 02 sep 2016

Första dagen på Load Up North, som i år hålls i Fällfors, Skellefteå, bjöd på solsken och omfattande demovisningar av allt från grävmaskiner till lastbilar. Flera hundratals inbjudna elever fanns på plats för att bekanta sig med branschen.

 – Det är fantastiskt att se vilket utbud som besökarna bjuds på när det gäller demovisningar och möjlighet till provkörning, säger Bo Sandström, projektledare för Load Up North på Nolia AB som arrangerar mässan.

Under det digra programmet för Meet Up kunde besökarna lyssna till Stefan Kaarle, stridspilot F21 i Luleå, som berättade om hur det är att arbeta som stridspilot. Bland annat visade han upp hur cockpit ser ut i den senaste versionen av JAS Gripen och han visade även spaningsbilder från uppdrag i Libyen.

Banläggning fick stort utrymme då Elisabeth Sinclair, projektledare Norrbotniabanan, berättade om att projektet nu är igång men också då Karolina Sundström, marknadsansvarig på RTN berättade om det som kan bli Europas längsta testbana för tåg som är tänkt mellan Jörn och Arvidsjaur. Karolina Sundström fick många att höja på ögonbrynen då hon förklarade att tågbranschen omsätter över 60 miljarder årligen och att den kommande testbanan kan komma att långsiktigt sysselsätta 250 årsarbeten.

Under Load up North har Maskinentreprenörerna, ME, och Naturbruksgymnasierna i Burträsk och Kalix samt Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå bjudit in ungdomar i nian till en friluftsdag med studieslinga där de presenterar sina yrken. Dessutom anordnar SMF Skogsentreprenörerna uttagningstävlingar till nästa års skotar-SM.

Det har gjort att mässan varit fylld av skolungdomar som fick information på en 1,5 kilometer lång kunskapsslinga för att locka dem till utbildningar inom maskin- och entreprenadbranschen. Sammanlagt kommer ungefär 550 elever att ha besökt mässan och gått slingan.

– Det har varit en formidabel succé, säger Ulf Sandström, som varit initiativtagare till rekryteringssatsningen på Load Up North.

Han berättar att till och med maten som bjöds på under slingan, gjord av Burträsk naturbruksgymnasieum fått applåder.

– Jag tycker att det är superbra att lyfta fram branschen på det här sättet, säger Mona Sundkvist, rektor på Kalix Naturbruksgymnasium.

Tommy Abrahamsson, vd på Nolia AB som arrangerar mässan ser hur viktig en mötesplats som Load Up North är för att manifestera de deltagande branscherna i norra Sverige.

– Det är ohyggligt viktigt att den här mötesplatsen finns här uppe då det handlar om väldigt viktiga näringar som har stor samhällsekonomisk betydelse för Norrland, säger Nolias vd.

 

 

Annons

Annons

Annons