Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, okt, 18 2017
Senaste Nytt

Så kan kollektivtrafiken bli mer hållbar och attraktiv

Sara Davoudi. Foto: Karlstads Universitet
Sara Davoudi. Foto: Karlstads Universitet
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 30 mar 2016

Den svenska regionala och lokala kollektivtrafikens struktur har förändrats under de senaste åren. I en licentiatuppsats har Sara Davoudi, doktorand i företagsekonomi, studerat kollektivtrafikmyndigheternas kapacitet att utforma kollektivtrafiken på ett sätt som går i linje med avsikterna för den nya kollektivtrafiklagen som trädde i kraft 2012. Detta skriver Karlstads Universitet i ett pressmeddelande.

 Bland annat tar Sara Davoudi upp de problem och möjligheter som finns i de olika strukturerna och hur de kan ha betydelse för användarna

- Min licentiatuppsats visar att organisatoriska strukturer inom svensk kollektivtrafik är baserade på politiska kompromisser snarare än behovet att lösa samordningsutmaningar och uppfylla användares behov, samt att den ger en inblick i hur offentliga organisationer, såsom svenska kollektivtrafikmyndigheter, kan fatta beslut om strukturell utformning så att de kan inkludera och lära sig av användarnas uppfattningar och behov samt anpassa organisationens policy därefter, säger Sara Davoudi i pressmeddelandet.

Då kollektivtrafiken är en av få offentliga tjänster som vill locka till sig användare måste inblandade aktörer, svenska kollektivtrafikmyndigheter, förstå hur diverse tjänster inom olika områden påverkar användarnas preferenser gällande kollektivtrafik. Frågor som bör ställas är: Vilka behov har användarna, hur kan man uppfylla dessa och hur får man fler att välja kollektivtrafik i stället för bilen? Först då kan kollektivtrafikmyndigheter på ett effektivt sätt fördela sina resurser och göra den framtida kollektivtrafiken mer attraktiv och hållbar

 Sara Davoudi presenterade sin licentiatuppsats, "Innovative Value Creation in Public Transport", den 11 mars vid ett öppet seminarium på Karlstads universitet.

 

Annons