Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Trängselskatten kan utökas i Stockholm

Foto: Trafikverket
Foto: Trafikverket
Publicerad av
Henrik Ståhl - 23 mar 2016

Vägtullar kan komma att sättas upp på nya vägsträckor i Stockholm. Detta för att få in pengar till nya kollektivtrafiksatsningar och minska trafiken. Det är ett av beskeden efter det första mötet i Sverigeförhandlingen, enligt SVT Nyheter Stockholm.

- Vi räknar med att vi ska föreslå en ytterligare justering i trängselskatten för regeringen. Vi funderar på både en höjning och en breddning av trängselskatten i Stockholm, sade regeringens förhandlare H G Wessberg i samband med att det första mötet.

Enligt SVT Nyheter Stockholm kan vägtullar kan sättas upp i de östra delarna av Södra och Norra länken. Dessutom kan extra betalstationer placeras ut på innerstadsbroarna Västerbron, Centralbron och vid Slussen.

Det är satsningarna på Spårväg Syd mellan Älvsjö och Flemingsberg och om det ska byggas tunnelbana mellan Älvsjö och Fridhemsplan som man vill bekosta med utökad trängselskatt.

– Vi skulle då få ett system där vi skulle bli av med en betydande del av köerna och dessutom få en ökad samhällsekonomisk nytta i systemet, säger Peter Huledal, chef för långsiktig planering vid Trafikverkets region Stockholm till SVT Nyheter Stockholm.