Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Tiden för köerna ökar kraftigt både i Sverige och Europa

Kö på Essingeleden i Stockholm. Foto: Christer Wiik
Kö på Essingeleden i Stockholm. Foto: Christer Wiik
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 22 mar 2016

TomTom presenterar nu sin årliga rapport TomTom Traffic Index 2016. Rapporten belyser effekterna av trängsel och trafikstockningar i 295 städer runt om i världen. TomToms rapport visar bland annat hur mycket extra tid bilister tillbringar i trafiken och vilka tider där trängseln är som störst respektive minst i de olika städerna. 

TomTom Traffic Index visar att stockholmsresenären med en genomsnittlig 30 minuters enkel resväg till arbetet sitter fast i trafikköer under 35 minuter per dag.

Under 2015 spenderades i genomsnitt 136 timmar extra i trafiken på väg till och från arbetet. Detta motsvarar hela 17 arbetsdagar under 2015, vilket är en väsentlig ökning från föregående år. Måndag morgon, samt onsdag och torsdag kväll är de sämsta tiderna att ta sig ut i trafiken. Den 2 februari 2015 var den dagen där trängseln och förseningarna var som allra störst i Stockholm.

–TomTom Traffic index är till för att hjälpa trafikanter, städer och trafikplanerare att förstå trenderna i trafikfödet, men är även ett verktyg för att förstå hur vi tillsammans kan förbättra trafiksituationen globalt. Vår statistik visar att den genomsnittliga stockholmspendlaren kan spara 35 minuter om de planerar sin resa utifrån när det är mindre trafik. Vi ser även att om endast fem procent av oss ändrade våra resplaner, skulle vi minska restiden på våra motorvägar med upp till trettio procent, säger Stefan Högberg, Nordenchef för TomTom i pressmeddelandet.

Stockholm ligger på plats 18 av de 40 europeiska städerna med mest trängsel. Det kan jämföras med 2014, då Stockholm låg på 13:e plats.

Nedan följer en lista över de mest trafikdrabbade städerna i Norden, rangordnat utifrån genomsnittlig trafikstockningsnivå.

  • 1.Stockholm, 29% (1)
  • 2.Oslo, 25% (2)
  • 3.Helsingfors, 23% (4)
  • 4.Stavanger, 23% (3)
  • 5.Uppsala, 23% (9)

Nedan följer en lista över de tio mest trafikdrabbade städerna i Europa, rangordnat utifrån genomsnittlig trafikstockningsnivå.

  • 1.Moskva 44% (1)
  • 2.Bukarest 43% (3)
  • 3.Sankt Petersburg 40% (2)