Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, okt, 18 2017
Senaste Nytt

KD vill stoppa planer på tunnel till Finland

Karl Henriksson (KD), ordförande för Stockholms läns landstings beredning för trafikplanering. Foto: Kristdemokraterna
Karl Henriksson (KD), ordförande för Stockholms läns landstings beredning för trafikplanering. Foto: Kristdemokraterna
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 mar 2016

Snart förväntas ett politiskt beslut i Stockholms läns landsting fattas om att ge pengar till en förstudie av en tunnel mellan Åbo och Norrtälje, via Åland. Men Kristdemokraterna säger nej.

– Vi vill gärna förbättra kommunikationerna med Åland och Finland, men världens längsta tunnel är inte den rimliga lösningen. Som landstingspolitiker har vi ansvar för att förvalta skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt och då är det pinsamt att den här frågan ens kommer upp till beslut, säger Karl Henriksson (KD), ordförande för Stockholms läns landstings beredning för trafikplanering.

Förslaget går ut på att tillväxt- och regionplanenämnden i Stockholms läns landsting ger Företagarna på Åland 100 000 kronor i bidrag för att studera förutsättningarna för en fast förbindelse till Finland. Karl Henriksson skriver i Svenska Dagbladet att kostnaden för projektet skulle kunna motsvara en fjärdedel av Finlands bruttonationalprodukt.

– Det blir inte bättre av att Företagarna på Åland föreslås utreda frågan, eftersom de knappast är opartiska i frågan. Jag förstår inte varför vi ska vara med och betala detta eller varför ett så här enormt byggprojekt ska drivas igenom i vårt känsliga innanhav Östersjön, säger Karl Henriksson.

Annons