Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 25 2017
Senaste Nytt

Resandet över Öresundsbron minskar

Foto: Karl-Johan Hjerström
Foto: Karl-Johan Hjerström
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 10 mar 2016

Intresset av att åka kollektivt ökar i Skåne. Färska siffror visar att resandet ökar i alla trafikslag utom över Öresundsbron, där resandet minskar då gränskontrollerna ses som ett hinder av pendlarna, vilket är något som oroar Skånetrafiken. Detta skriver Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

 

Förra året kunde Skånetrafiken redovisa en genomsnittlig ökning på 4,6 procent för resande med bussar och tåg. Statistiken för januari och februari visar en ökning på 5,8 procent för tåg, 5,1 procent upp för stadsbusstrafik och regionbussarna har ökat med 1,7 procent

- Det är en mycket positiv start på året och vi är mycket glada åt att resandet med Skånetrafiken fortsätter att öka även 2016, säger Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson i pressmeddelandet.

Trots detta minskar alltså Resandet över Öresundsbron, vilket förklaras av situationen med ID- och gränskontroller som ställer till det för pendlare och övriga resenärer.

Danska DSB redovisar en minskning i resande med Öresundståg över bron med 12 procent jämfört med förra året, vilket innebär en förväntad resandeutveckling på 17 procent. Försäljningen av periodkort Jojo Öresund har också minskat med 8 procent jämfört med samma period förra året.