Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Parterna överens - flygstrejken över

Foto: Daniel Asplund
Foto: Daniel Asplund
Publicerad av
Henrik Ståhl - 23 feb 2016

Flygstrejken som bröt ut i måndags och har drabbat hundratals resenärer är över. På Unionen är de nöjda över att medlemmarna har fått högre löner.

Arbetsgivarna Svenska Flygbranschen anser att de blivit svartmålade av facket.

Strejken drabbade flygningar mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Åbo samt Vasa. I ett pressmeddelande skriver Transportföretagen att arbetsgivare och fack har accepterat medlarnas tredje bud. "Unionens medlemmar har i dag fått kollektivavtal med schysta löner och bra villkor", säger fackets förhandlingschef Niklas Hjert i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarna säger sig vara glada över att ett kollektivavtal kan tecknas men Elisabeth Holming-Schiller, tillförordnad vd på Svenska Flygbranschen, är besviken på fackförbundet: "De har svartmålat företaget och de förhandlingar vi fört", säger hon i ett pressmeddelande.

Under strejken har ett stort antal flygningar ställts in och omkring 1 300 resenärer har drabbats.

Konflikten har främst gällt löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställa i bemanningsföretaget GEC. Bolaget hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS. Nästan samtliga kabinanställda är medlemmar i fackförbundet Unionen.

(TT)