Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, okt, 22 2017
Senaste Nytt

SAS ställer in fler avgångar

Foto: 54north
Foto: 54north
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 feb 2016

SAS ställer in ytterligare avgångar på grund av flygstrejken som ännu inte har nått en lösning.

Sammanlagt 450 resenärer berörs - men flighterna utgör bara en procent av trafiken.

Sammanlagt har nu tolv avgångar ställts in på grund av flygstrejken. De fyra flygningar som ställs in under måndagskvällen är en tur- och returflight mellan Arlanda och Åbo, en avgång från Arlanda till Visby samt en från Arlanda till Vasa. Omkring 450 resenärer berörs av strejken.

-Om man vill sätta det i perspektiv motsvarar det drygt en procent av våra totala flighter under en dag. Men självklart är det olyckligt för de kunder som drabbas av trafikstörningar. Dem gör vi det bästa för att ta hand om och boka om så fort vi kan, säger Cathrine Sandegren, presskontakt på SAS.

Oklara bud

Striden gäller främst löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställa i bemanningsföretaget GEC. Bolaget hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS.

Nästan samtliga kabinanställda är medlemmar i fackförbundet Unionen, som varslat om strejken. Fackets mål är att få GEC att teckna kollektivavtal, vilket bolaget och arbetsgivarsidan hittills vägrat att gå med på.

Elisabeth Holming-Schiller sade i söndags kväll till TT att både GEC och arbetsgivarna vill ha ett kollektivavtal.

-Medlarna kom med ett bud för bara någon dag sedan med rejält höjda löner. Vi sade ja, men facket avvisade budet.

"Samarbetspartners behövs"

Unionens konfliktsamordnare Lars Åström sade att problemet är att GEC och Svenska Flygbranschen inte vill skriva på standardavtalet.

SAS har tidigare hotat att lägga ner ett "stort antal regionallinjer" om konflikten bryter ut.

-Vi har inte kvar några små flygplan i vår flotta, utan för de här sträckorna där man behöver flyga med mindre flygplan tar vi in en samarbetspartner, säger Cathrine Sandegren.

(TT)

Annons