Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 25 2017
Senaste Nytt

Swebus: Högre bältesanvändning

Foto: Swebus
Foto: Swebus
Publicerad av
Henrik Ståhl - 03 feb 2016

78 procent av resenärerna använder alltid säkerhetsbältet när de reser med Swebus expressbuss. Motsvarande siffra förra året var 66 procent. Samtidigt är det fortfarande en bit kvar tills det är lika självklart att använda bältet på bussen som i bilen. Det visar Swebus årliga undersökning.

För andra året i rad har Swebus kartlagt resenärernas bältesvanor ombord på expressbussen. Undersökningen görs som en del i Swebus säkerhetsarbete och för att uppmärksamma resenärerna på att det sedan 1 januari 1999 är lag på att alla som åker med en buss, där det finns säkerhetsbälte, ska använda bältet under hela färden. 

Årets underökning visar att 78 procent anger att de alltid använder bältet ombord på expressbussen, vilket är en ökning från 66 procent förra året. Samtidigt har andelen som aldrig använder bältet minskat, från 6 procent till 4 procent. Däremellan anger 18 procent att de använder bältet ibland. Siffrorna kan jämföras med att 97 procent alltid använder bältet i bilen.

- Det är mycket bra att bältesanvändningen ökar bland våra resenärer och våra förare gör ett bra arbete med att påminna om att knäppa på sig bältet, säger Patrik Wadenhed, trafikchef på Swebus. Men samtidigt är vi inte nöjda. Vårt mål är att det ska bli lika självklart att använda bältet på bussen som i bilen. 

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes som en webbenkät ombord på Swebus expressbussar från den 21 december 2015 till och med den 25 januari 2016. Totalt svarade 1671 resenärer på enkäten i åldrarna 16 - 79 år. Swebus genomförde undersökningen för första gången 2015 och är den enda av sitt slag i Sverige. Förra årets undersökning finns tillgänglig här.