Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Han blev årets brobyggare

Ulf Nilsson, (t.h.) enhetschef på Ramböll och teknologie doktor inom bro och anläggningsunderhåll tar emot priset Årets brobyggare 2015.  Foto: Christer Wiik
Ulf Nilsson, (t.h.) enhetschef på Ramböll och teknologie doktor inom bro och anläggningsunderhåll tar emot priset Årets brobyggare 2015. Foto: Christer Wiik
Publicerad av
Christer Wiik - 27 jan 2016

Årets brobyggare 2015 heter Ulf Nilsson och är enhetschef på Ramböll, tillika teknologie doktor inom bro och anläggningsunderhåll. Priset delades nyligen ut under branschträffen Brobyggardagen i Göteborg.

För andra året i rad går priset Årets brobyggare till Ramböll, denna gång till Ulf Nilsson som arbetar med underhållsfrågor inom broar och anläggningar.

− Jag är väldigt tacksam och hedrad över priset, och glad över att underhållsfrågor uppmärksammas på det här sättet. Jag vill även passa på att lyfta fram de duktiga medarbetarna i min grupp som jag utvecklas tillsammans med, säger Ulf Nilsson.

Utmärkelsen Årets brobyggare har sedan år 2000 delats ut till personer som aktivt bidragit till brobyggnadskonstens utveckling. Bakom priset står Brosamverkan, en ideell branschförening som samlar företag, institutioner och statliga och kommunala organisationer i Sverige.

Juryns motivering: Årets brobyggare har både bredd och spets inom området befintliga konstruktioner. Han har medverkat i ett flertal underhålls-, förstärknings- och bärighetsutredningar för broar. Bland broar som han medverkat i kan nämnas Fredhällsbron, Blommenbergsviadukten och Gröndalsbron.Årets brobyggare drivs av en vilja att tillföra samhällsnytta genom utveckling av nya beräkningsmetoder, arbetsmetoder samt tekniska lösningar. Hans arbete har bland annat gjort att underhållsarbeten kunnat utföras enklare och på kortare tid, vilket resulterat i mindre störningar för trafikanter och lägre kostnader för samhället. Han sprider gärna kunskap genom föredrag i olika branschsammanhang, och genom att handleda examensarbetare från KTH.

Förra året fick Rambölls landskapsarkitekt Henrik Undeland utmärkelsen för sitt arbete med broarna över Örekilsälven och Motalaviken och Kaponjärbron i Göteborg.