Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Ängelholm får batteridrivna elbussar

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Publicerad av
Henrik Ståhl - 27 jan 2016

Ängelholm får tystare och grönare stadstrafik från och med 31 januari. Fem av åtta stadsbussar kommer att bytas ut mot nya elbussar. För första gången kör Skånetrafiken bussar på 100 procent batteridriven el.

Ängelholms bussar drivs idag med miljövals-el hämtad från sol-, vind- och vattenkraft vilket ger minimala klimatutsläpp och inga hälsofarliga avgaser. Dessutom bidrar detta till en tystare miljö både i staden och ombord på bussen.

Siktet inställt på fossilbränslefri trafik i Skåne 2018

Målet är att all busstrafik i Skåne ska vara fossilbränslefri till 2018, vilket tåg och stadstrafik redan är. El-buss projektet i Ängelholm är till för att Region Skåne och Skånetrafiken vill veta mer om eldrift i stadstrafik, detta genom ett fullskaligt pilotprojekt där kunskapen om projektet kommer att vara viktig i framtida upphandlingar av trafik.

- Region Skåne har höga målsättningar för minskad miljöpåverkan i Skåne och det är viktigt att Skånetrafiken ligger i framkant med miljövänliga och effektiva trafiklösningar. Därför är det positivt att el-bussprojektet i Ängelholm nu går i gång. Projektet är en av flera insatser för att nå vårt mål om en fossilbränslefri busstrafik i Skåne 2018, säger Stefan Svalö (S), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden i ett pressmeddelande.

Fakta om elbussarna i Ängelholm

Elbussarna är av märket BYD och rymmer 64 passagerare (25 sittande och 39 stående). Såväl drift som AC och uppvärmning ska klaras med el, men det finns ett extra värmeaggregat som drivs med RME att ta till vid låga temperaturer.