Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Eon bygger grön väg

Bild: Eon
Bild: Eon
Publicerad av
Tommy Ekholm - 26 jan 2016

Nu har Region Skåne tillsammans med Eon och övriga partners i GREAT-projektet satt spaden i marken genom att ordna ett officiellt kick-off event i Malmö. Det EU-stödda projektet tar ett tydligt grepp om hållbara transporter och möjliggör en grön transportkorridor genom etablering av infrastruktur för E-mobility och Gas-mobility; från Stockholm och Oslo via Malmö till Hamburg.

Med start till våren kommer Eon under tre års tid att bygga en infrastruktur för hållbara transporter, från Stockholm och Oslo till Hamburg. Totalt handlar det om 70 snabbladdstolpar för elbilar och två tankstationer för LNG, flytande naturgas, primärt för lastbilar och annan tung transport. Merparten av dessa, 50 av snabbladdstolparna och båda LNG-stationerna, kommer att placeras i Sverige och skapar därmed ett tillskott i byggandet av infrastruktur för en fossiloberoende vägflotta.

– Projekt GREAT matchar Eons strategi mycket väl. Omställningen till en fossiloberoende transportsektor är oerhört viktig och tack vare EU-stödet ges vi nu incitament till att komplettera befintlig infrastruktur för gasbilar, med infrastruktur för elbilar. Två bränslen som kompletterar varandra som ersättare till de fossila alternativen bensin och diesel, säger Tina Helin, vd på Eon Gas.

Tillsammans med samarbetspartners som till exempel Region Skåne och kommuner längs E4:an och E6:an, håller Eon nu på med att ta fram en plan på exakt var och när infrastrukturen ska byggas.

Annons

Annons

Annons