Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Klart för Huvudstaled i tunnel

Tänkt sträckning för Huvudstaled i tunnel. Bild: Solna stad
Tänkt sträckning för Huvudstaled i tunnel. Bild: Solna stad
Publicerad av
Henrik Ståhl - 26 jan 2016

Solna stads kommunfullmäktige har godkänt principöverenskommelsen med Trafikverket om att bygga ut Mälarbanan genom Solna, och vidare genom Sundbyberg. I överenskommelsen ingår också att Trafikverket och Solna stad tillsammans ska utreda en Huvudstaled i tunnel.

En Huvudstaled i tunnel ska väsentligt minska den idag omfattande genomfartstrafiken genom Huvudsta.

– Beslutet är ett genombrott efter decenniers prat om Huvudstaled i tunnel, som nu kopplas ihop med arbetet med att bredda Mälarbanan. Jag ser samtidigt gärna att så mycket som möjligt av järnvägen grävs ner, och att det också kan bli en ny pendeltågstation i Huvudsta, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Det fortsatta arbetet innebär att nu att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med Trafikverket utreda Huvudstaled i tunnel. Kommunfullmäktige ger också kommunstyrelsen i uppdrag att göra en övergripande planering av utbyggnaden av Mälarbanan från två spår till fyra, tillsammans med Sundbyberg. Kommunstyrelsen beslutar för egen del att ge byggnadsnämnden i uppdrag att ta fram detaljplaner för utbyggnaden av Mälarbanan.