Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Sweco moderniserar järnväg i Norge

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile
Publicerad av
Henrik Ståhl - 22 jan 2016

Sweco anlitas av norska Jernbaneverket för att elektrifiera järnvägssträckorna Trønderbanan och Meråkerbanan. Uppdraget är värt cirka 26 miljoner kronor.

– Det här projektet innebär en viktig uppgradering för mellersta Norge. Det här är första gången norska järnvägssträckor elektrifieras sedan 1970-talet. Det förbättrar regionens kollektivtrafik både när det gäller kapacitet, effektivitet och miljö, säger Grete Aspelund, vd för Sweco Norge i ett pressmeddelande.

Trønderbanan och Meråkerbanan hör till de hårdast trafikerade järnvägssträckorna i mellersta Norge och de utgör en viktig pulsåder för transport av både passagerare och gods. Elektrifieringen av sträckorna ska minska koldioxidutsläppen med 12 300 ton per år.

Banorna sträcker sig över ungefär 200 kilometer och den förväntade totalkostnaden för projektet uppgår till 3 miljarder norska kronor. Inom uppdraget kommer Sweco att ansvara för detaljplanering och förberedelse av upphandlingsdokument för konstruktionen av autotransformatorer och kontaktledningar. Sweco kommer att delta med en bred uppsättning experter inom alltifrån järnvägsteknik till konstruktion och miljölagstiftning.

Swecos uppdrag börjar omgående och pågår till våren 2017. De moderniserade banorna väntas stå helt färdiga 2023.