Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Cowi tar hem kontrakt i Mecka

Bild: Cowi
Bild: Cowi
Publicerad av
Tommy Ekholm - 07 jan 2016

Det globala konstruktionskonsultföretaget Cowi har tilldelats ett kontrakt värt flera miljoner euro, för ett stadsutvecklingsprojekt i Mecka i Saudiarabien. Under de närmaste åren ska Cowi genomföra detaljprojektering för infrastrukturprojektet King Abdul Aziz Road (KAAR) i närheten av Al-Haram-moskén.

KAAR-projektet är 1,2 miljoner kvadratmeter stort. När det är slutfört kommer det att ge nya och effektivare transporter med flera trafikslag till en central boulevard för fotgängare. Det kommer underlätta för personer som reser till och från Al-Haram-moskén, samt ge förbättrad infrastruktur och logi åt pilgrimer som besöker den heliga staden.

Cowi ska upprätta bygghandlingar för projektet som omfattar stora underjordiska anläggningar som två enorma tunnelbanestationer, tunnlar och fyra parkeringar med totalt 10 000 platser.

KAAR-projektet är ett stort interdisciplinärt projekt. En viktig faktor för att vinna kontraktet var Cowi-teamets utmärkta resultat under den tidigare fasen där Cowi understött kunden Nesma med granskning och validering av den preliminära designen. Cowis globala lagarbete fortsätter eftersom kontraktet omfattar leveranser från främst enheten Bridge, Tunnel and Marine Structures (BTM), men även från Indien, Qatar, Storbritannien och Danmark.

– Den fortgående urbaniseringen skapar ett behov av mer användning av underjorden för att möjliggöra jämn och sömlös transport och för att tillhandahålla infrastruktur för en allt tätare befolkning. Att åta oss KAAR-infrastrukturprojektet ligger i linje med vår strategi att delta i världens största projekt för trafikinfrastruktur, säger Cowis koncernchef Lars-Peter Søbye.

Förra årets förvärv av Donalsons 143 ingenjörer specialiserade på tunnel- och undermarksbyggande har gjort det möjligt för Cowi att bli ett av de största konsultföretagen inom detta område.

– Med förvärvet av Donaldson förra året är vi nu ett av världens största företag inom tunnel- och underjordskonstruktion. Tillsammans med tjänster från BTM och andra affärsenheter är vi bland de få som kan leverera alla tjänster för ett så komplext projekt, säger Lars-Peter Søbye.

Ovan jord omfattar projektet även en stor ringled och en station för expressbussar. Det nya projektet innehåller 100 000 bostäder, hotell och lägenheter och 28 000 hotellrum, affärs- och rekreationsområden samt en ny moské, som väntas bli en av världens största moskéer. Cowi utformar de infrastrukturnätverk som krävs för nybyggnationerna.

Cowi har anlitats av entreprenören Nesma & Partners och planerar att slutföra utformningen på bara 18 månader. Som mest kommer det att kräva ett team på 200 specialister från hela Cowi.

Annons