Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Landvetter satte nytt passagerarrekord

Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 dec 2015

Landvetter har satt ett nytt passagerarrekord. Resenär nummer 6 000 000 under 2015 landade på flygplatsen. Landvetter är nu topp fem på listan över Nordens största flygplatser.

Landvetter har under året haft en kraftig tillväxt med cirka en miljon nya resenärer jämfört med förra året och är en av de flygplatser i Europa som relativt sett har vuxit mest under 2015. I och med detta passerar Landvetter Bergens flygplats i antal passagerare och blir en av de fem största flygplatserna i Norden.

Förklaringen till den kraftiga tillväxten ligger till stor del i att den kommersiella trafiken på Säve flygplats har flyttat över till Landvetter, men även utan Säve-trafiken har volymerna ökat med drygt 3 procent under året.

Passagerare nummer 6 000 000 under 2015 har anlänt till Landvetter. Därmed passerades ytterligare en historisk miljongräns. Det tidigare rekordet i antalet resenärer är från 2014 och noterades till 5,2 miljoner passagerare som rest till eller från flygplatsen. Noteringen för helåret 2015 kommer enligt prognosen att ligga nästan en miljon över detta.

– Med årets notering kommer vi att nå 6 miljoner passagerare sju år tidigare än beräknat. Det här visar ännu tydligare flygplatsens viktiga roll i regionen och ställer så klart större krav på att vi klarar av att växa i kapp med regionens behov. Vi är också i full färd med att börja med de utbyggnader av flygplatsen som krävs för att vi ska kunna möta tillväxten, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Landvetter.