Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Bromma flygplats blir kvar

Foto: Swedavia
Foto: Swedavia
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 dec 2015

Regeringen ger nytt direktiv till utredningen om Bromma flygplats framtid. I det nya direktivet så stryks frågan om nedläggning. Istället ska utredaren Anders Sundström pröva förutsättningarna för att utveckla flygkapaciteten och möjligheterna till bostadsbebyggelse i Stockholmsregionen, skriver Dagens Nyheter.

– Det innebär att han inte ska titta på vare sig finansieringslösningar eller tidplaner för att eventuellt avveckla Bromma flygplats, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP), till DN.

Utredningen kom till efter en hemställan från Stockholms stad. Men nu finns det en riksdagsmajoritet för att frågan om Brommas framtid inte får utredas. Detta fick regeringen att ändra utredningens direktiv.

Mehmet Kaplan är inte nöjd med att regeringen tvingar vika sig i frågan. – Riksdagen borde inte lägga sig i  regeringens utredningsmakt, vilket KU delvis håller med om. Anledningen till att regeringen utreder är ju att få ett underlag för ett senare beslut, säger han till DN.

Utredningen får nu inte titta på varken finansieringslösningar eller tidsplaner för en eventuell avveckling av Bromma flygplats.

– Regeringen har hela tiden ansett att det varit helt legitimt från Stockholms stads sida att se den här platsen som en möjlig plats för bostäder. Vi har en enorm bostadsbrist och det här är ju ett så pass centralt läge, säger Mehmet Kaplan, till DN.

Kaplan understryker att utredningens uppdrag skulle vara att se över om det fanns någon möjlighet att flytta över flygtrafik från Bromma till Arlanda och att det var för om detta var möjligt som Brommas framtid skulle utredas.

Utredningen är nu framflyttad från oktober nästa år och ska i stället redovisas den sista mars 2016.