Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 25 2017
Senaste Nytt

Stockholm kan bli framtidens nya hub för datahallar

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Bristaverkets turbinhall. Foto: Fortum
Bristaverkets turbinhall. Foto: Fortum
Publicerad av
Tommy Ekholm - 24 sep 2015

Tillgång till förnybar energi och möjligheter att återvinna överskottsvärme gör Stockholm till framtidens hub för världens nya basindustri – datahallsindustrin. Det är Fortum Värmes övertygelse och fler ser nu möjligheterna till nya investeringar och energieffektiva lösningar nära staden.

Det framkom under seminariet Green Computing, som Fortum Värme stod värd för. Ledare från Interxion, Bahnhof, HP, Tieto, Telia Sonera med flera var på plats för att diskutera framtida möjligheter för etableringar av datahallar i, och kring, Stockholm.

– Vårt klimatavtryck, vattentillgången och tillgången på energi är alla faktorer som talar för att vi måste ha en mer hållbar datahallsindustri – och dit är vi på väg, sade Steve Hammond, chef för NREL, National Renewable Energy Laboratory i USA, huvudtalare under Green Computing, i sitt anförande.

– I spåren av dagens intensiva klimatdebatt blir det allt viktigare med energieffektiva lösningar och vi ser nu ett ökande intresse för vad vi kallar Öppen Fjärrvärme från datahallsindustrin. Vi återvinner deras överskottsvärme till vårt fjärrvärmenät, de får marknadsmässigt betalt och vi har också möjlighet att ge dem kyla tillbaka, sade Anders Egelrud, vd för Fortum Värme.

Dagen samlade över 120 experter från IT, energi- och datahallsföretag runt om i världen. Frågor som hur Stockholm kan bli världens nya datahallshub, hur framtidens energieffektiva datacenter bör designas, vad investeringspotentialen är samt vad som krävs för att skynda på utvecklingen mot en hållbar bransch lyftes.

– Vårt nät är 2800 kilometer i Stockholm och vi kan ta emot 300 megawatt värme i datahallseffekt. Vi utreder just nu ett tiotal platser i vårt nät där större datahallar skulle kunna etableras, säger Erik Rylander, chef för Öppen Fjärrvärme i en kommentar till dagen. 

– Fullt utbyggt rör det sig om mer än 1 terawattimme värme som vi kan återvinna per år i samarbete med den här industrin. Det är en viktig del i att göra Stockholm till en hållbar och klimatneutral stad i framtiden, säger Erik Rylander.