Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, mar, 21 2019
Senaste Nytt

Skånetrafiken testar nytt väderskydd

Bild: Skånetrafiken
Bild: Skånetrafiken
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 maj 2015

Nu får hållplats Dockan i Malmö ett nytt väderskydd när Skånetrafiken testar en helt ny design.

– Vi vill modernisera hållplatserna och göra det tydligt att de är en del av Skånetrafiken. Vårt nya väderskydd tar hänsyn till kundens upplevelse, miljön, ny teknik och modern stadsmiljö, säger Joakim Agartson, chef för Affär och marknad på Skånetrafiken.

Väderskyddet är ljusare och luftigare än dagens och har ett designelement som känns igen från Skånetrafikens andra miljöer; kundcenter, bussar och tåg. Väderskyddet är också anpassat för ny, framtida digital teknik som ska ge en bättre total reseupplevelse. Det kan till exempel handla om touchscreens för tidtabellsinformation, men även nyheter och väder.

Taket består av gröna växter, ett så kallat sedumtak och är en satsning som passar in i Skånetrafikens arbete för en hållbar resa. Växterna på taket tar upp och binder klimatgasen koldioxid samt luftföroreningar vilket ger viktiga miljöfördelar. Beräkningar visar att 10 kvadratmeter växtklädd takyta tar upp lika mycket koldioxid som ett träd. Sedumtaket ska också bidra till ett bättre och jämnare klimat inne i väderskyddet.

Hållplatsskyddet som nu sätts upp permanent på hållplats Dockan i Malmö ska utvärderas och testas. Malmö stad involveras också i utvärderingen.

– Vi ska se över kostnaderna för att bygga, hur det fungerar med drift och underhåll och hur utseende och design fungerar i verkligheten, innan vi bestämmer hur vi går vidare, säger Joakim Agartson.

Med möjlig start 2016, är tanken att Skånetrafikens nya väderskydd ska spridas och då till att börja med i städerna. Nya väderskydd sätts då upp i samband med att en ny hållplats ska byggas eller en äldre tas bort. Nuvarande väderskydd som är i gott skick kommer inte att ersättas till att börja med. Det sätts upp 30-40 nya väderskydd årligen i Skåne.

Annons

Annons

Annons