Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, mar, 21 2019
Senaste Nytt

Nu rullar Volvos första elbuss i Göteborg

Foto: Volvo
Foto: Volvo
Publicerad av
Tommy Ekholm - 07 maj 2015

Volvo Bussars nya elbuss testas nu för första gången i trafik i Göteborg. Innan den officiella premiären 15 juni återstår fintrimning av tekniken och utbildning av förarna. Dessutom ska den visas upp på den stora kollektivtrafikmässan i Milano.

I mitten av juni startar trafiken på linje 55 mellan Lindholmen och Chalmers/Johanneberg i Göteborg. Det är en ny busslinje som kommer att trafikeras av tre helt eldrivna bussar och sju laddhybridbussar, samtliga från Volvo Bussar. Fordonen är utrustade med batterier som snabbladdas med förnybar el vid ändhållplatserna. Elbussarnas energiförbrukning är cirka 80 procent lägre än för motsvarande dieselbussar. Linjen är ett resultat av samarbetet ElectriCity, där nya lösningar för framtidens hållbara kollektivtrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas.

Innan den tas i trafik ska Volvos nya elbuss även visas på den stora kollektivtrafikmässan UITP i Milano 8-10 juni.

– Nu genomför vi de sista testerna för att säkerställa att allt fungerar som det ska vid trafikstarten. Det här är en viktig milstolpe i vår utveckling av nya lösningar för elektrifierad busstrafik, säger Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar.

Passagerarnas önskemål har också påverkat utformningen av de nya elbussarna på flera sätt.

– Till exempel sker all på- och avstigning snabbt och smidigt genom en extra bred dörröppning med lågt insteg mitt på bussen. Här har vi också en stor yta med lågt och plant golv, för att underlätta för passagerare med barnvagn eller rullstol.

Volvos designers har strävat efter att ge bussen ett modernt och välkomnande intryck. Interiören är ljus och luftig och det finns eluttag installerade för den som vill ladda mobilen. Bussen är utrustad med wifi. Trots att elbussen bara är 10,7 meter lång (en dryg meter kortare än en konventionell buss) har den plats för upp till 86 passagerare. Den centrerade förarplatsen bidrar till en hög passagerarkapacitet.

Annons

Annons

Annons