Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 26 2019
Senaste Nytt

Elbussprojekt sätter i gång i huvudstaden

Foto: SL
Foto: SL
Publicerad av
Henrik Ståhl - 31 okt 2014

I december ska Stockholm inleda ett testprojekt om att trafikera åtta nya laddhybridbussar på linje 73 mellan Ropsten och Karolinska Institutet. De tysta och avgasfria bussarna snabbladdas vid ändhållplatserna och med ett fullt batteri kan de köra upp till sju kilometer helt på el.

Laddhybridbussarna ska testas i två år och är en del av ett EU-projektet ZeEUS (Zero Emission Urban Bus System), med över 40 deltagande företag och organisationer. Det svenska delprojektet delfinansieras av EU och huvudaktörerna här är SL, Volvo, Vattenfall och Viktoria Swedish ICT.

Det är åtta bussar från Volvo som ska köra på linje 73 mellan Ropsten och Tomteboda/Karolinska. Laddhybridbussarna har en elmotor med batteri som snabbladdas på sex minuter på ändhållplatserna. När batteriet är fulladdat kan bussarna köras cirka sju av linjens drygt åtta kilometer på el. Bränsleåtgången minskar med 75 procent jämfört med vanliga dieselbussar. Den totala energibesparingen är 60 procent. Trafikstart är planerad till mitten av december. Bussarna kommer att köras av Keolis. Målet är att bussarna ska fortsätta rulla i Stockholm även efter att projektet avslutats. 

– SL arbetar systematiskt för att minska belastningen på miljö och klimat. Att samarbeta och pröva nya tekniska lösningar är en förutsättning för att vi ska lyckas nå våra mål, säger Anders Lindström, vd för SL och chef på Stockholms läns landstings trafikförvaltning.

– Projektet ger oss möjlighet att i kommersiell trafik visa att laddhybridbussar är ett kostnadseffektivt sätt att minska storstädernas miljö- och bullerproblem. Det nya bussystemet innebär både ett attraktivare resande och en bättre livsmiljö i städernas centrala delar, utan stora investeringar i ny infrastruktur, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

– Vattenfalls deltagande i ZeEUs-projektet ger oss möjlighet att demonstrera framtidsbränsle på en hel busslinje i skarp trafik. Elen är en viktig del av lösningen av transportproblemet, säger Torbjörn Wahlborg, chef Vattenfall Region Norden.

Källor: SL, Vattenfall, Persontrafikmässan

 

Annons

Annons

Annons