Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Nej till trängselskatt i Göteborg

Foto: Christer Wiik
Foto: Christer Wiik
Publicerad av
Henrik Ståhl - 15 sep 2014

Det blev nej till trängselskatt i en folkomröstning som genomfördes i Göteborg i samband med valet. Resultatet i sig innebär dock ingen omedelbar förändring i uttaget av trängselskatt. Det skriver Transportstyrelsen på sin webbplats. 

– Resultatet i omröstningen innebär inga omedelbara förändringar. Vi kommer fortsätta ta ut trängselskatt som förut, säger skatte- och avgiftsdirektör Anna Elvkull på Transportstyrelsens webbplats. Det beror på att resultatet i en folkomröstning har en rådgivande funktion. Ska trängselskatten ändras på något sätt krävs ett beslut om lagändring i riksdagen.

Ett viktigt syfte med Göteborgs trängselskatt är att delfinansiera Västsvenska paketet som innebär investeringar i kollektivtrafik, järnväg och väg. Västsvenska paketet är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Göteborgsregionens kommunalförbund, Landstinget Halland, Västtrafik samt Trafikverket, som är huvudman för projektet.

I Västsvenska paketet ingår bland annat: Västlänken, en 6 kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Göteborg, Marieholmstunneln (en ny vägtunnel under Göta älv), Hisingsbron samt trimningsåtgärder för den västsvenska kollektivtrafiken.

 

Annons

Annons

Annons