Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 25 2019
Senaste Nytt

NIB finansierar dricksvattennät i södra Sverige

Sjön Bolmen, en betydande råvattenkälla i södra Sverige
Sjön Bolmen, en betydande råvattenkälla i södra Sverige
Publicerad av
Tommy Ekholm - 27 aug 2013

Nordiska Investeringsbanken och den svenska dricksvattenproducenten Sydvatten AB har tecknat ett låneavtal på totalt 67 miljoner svenska kronor. Med lånet ska tillgången på dricksvatten i södra Sverige förbättras.

Lånet finansierar ett 20 kilometer långt rör för dricksvatten. Röret ska ansluta kommunerna Ängelholm och Båstad med 50 000 invånare till Sydvattens nätverk för dricksvatten. Vattentillgångarna i dessa kommuner har beräknats vara otillräckliga för att möta en eventuell ökad efterfrågan under de kommande årtiondena.

Inom ramen för investeringsprogrammet som finansieras av NIB ska dessutom ett av företagets vattenreningsverk, Ringsjöverket, utrustas med ultravioletta lampor för vattenreningen. Detta kommer att förbättra kvaliteten på dricksvattnet som produceras från sjön Bolmen, vilket är en betydande råvattenkälla i södra Sverige.

Sydvatten AB ägs av 16 kommuner i södra Sverige, bland andra Malmö, Helsingborg och Lund. Företaget producerar dricksvatten för 900 000 invånare, och är idag en av de största försörjarna av dricksvatten i Sverige.

Annons

Annons

Annons