Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 25 2017
Senaste Nytt

Saab och Avinor testar fjärrstyrda torn

Foto: Saab
Foto: Saab
Publicerad av
Tommy Ekholm - 11 jun 2012

Saab och Avinor, leverantör av flygnavigeringstjänster i Norge, har tecknat kontrakt för att testa tekniken med fjärrstyrda AFIS-torn (Aerodrome Flight Information Service-torn) i Norge senare under året.

Tekniken med fjärrstyrda torn innebär att flygtrafiken vid en eller flera flygplatser går att hantera och leda från ett större flygtrafikledningscentrum på en annan plats.

Under testerna kommer Avinors personal vid Bodø att fjärrstyra trafiken på helikopterflygplatsen vid Værøy flygplats. Tekniken och driften kommer att valideras via SESAR-programmet (Single European Sky ATM Research).

Avinor ser fram mot att validera verksamhetskonceptet för AFIS med Remote Tower-tekniken. Det här är ett innovativt projekt som har stora möjligheter att tillföra branschen nya tekniska lösningar.

– Konceptet med r-TWR (fjärrstyrda torn) har utvecklats för att möjliggöra säker, effektiv drift vid flera flygplatser från ett enda flygtrafikledningscentrum. Det här är ett viktigt steg för vår Remote Tower-lösning, eftersom vi kommer att kunna demonstrera konceptet i en krävande miljö, säger Ken Kaminski, chef för Saab Sensis.

r-TWR-systemet använder digitalkameror och andra sensorer för att förse AFIS-anläggningen med den lägesbild som krävs för att fjärrstyra verksamheten. Tekniken testas för tillfället i Australien och genomgår en certifieringsprocess på två platser i Sverige.