Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Biljettförändringar i Västerbottens kollektivtrafik

Foto: Henrik Johansson
Foto: Henrik Johansson
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 jun 2012

Fullmäktige vid Region Västerbotten har beslutat att införa en taxeförändring som bland annat innebär att sms-betalning vid lokaltrafiken i Umeå fasas ut och att en differentiering av taxan införs vilket innebär att det blir billigare att lösa biljetter utanför bussen.

– För att lokaltrafiken ska bli ännu mer attraktiv och konkurrenskraftig krävs att restiderna snabbas upp, säger Lennart Holmlund (S), ledamot i kollektivtrafikutskottet för Region Västerbotten.

Genom förändringen styrs köp av biljetter till fasta försäljningsställen eller internet i större utsträckning än idag. Bussarna ska sälja enkelbiljetter för barn, unga, vuxna och flygbuss, rabattkort om tio resor och periodkort för vuxna. Köp av övriga rabattkort, periodkort, årskort hänvisas till förköpsställen och internet.

– Utfasningen av sms-betalning innebär inte att vi säger nej till mobiltelefonen som betalningsförmedlare utan den tekniska lösningen är för närvarande för dålig, säger Lennart Holmlund.

Förändringen införs först när de nya biljettmaskinerna fungerar tillfredsställande i kombination med att fler försäljningsombud har kontrakterats vilket bedöms infalla vid årsskiftet. Utfasningen av sms-betalningen förutsätter ett ytterligare informationstillfälle i Umeå Kommunföretags styrelse.

– I framtiden ska även biljettsystemet kompletteras med automater, säger Lennart Holmlund.

Annons